Vooraf gedroomd van dit succes, maar wat is het geweldig als de verwachtingen meer dan worden overtroffen. De bossen rondom Staphorst en IJhorst waren zaterdagochtend het domein van ruim 850 mountainbikers die onder perfecte weersomstandigheden hebben genoten van onze mooie natuur. WTC Staphorst-Rouveen kijkt volt trots terug op de 9e editie van de B+B Veldtoertocht 2019.

 Zaterdag 19 januari omstreeks 7 uur ging de wekker in menig huishouden in het dorp, vrijwilligers verzamelden zich bij de sporthal aan de Hoogeweg en zorgden voor de laatste voorbereidingen en puntjes op de ‘i’. Het marktterrein van dienstdeed als parkeerterrein stroomde langzaam vol en ook de binnenweg en bij het politiebureau stond op een gegeven moment vol met auto’s voorzien van lege fietsendragers.      

Om 9:00 uur vertrok vanaf de sporthal in Staphorst een schier onuitputtelijke stroom aan MTB’ers richting de hallen van Talens Houthandel aan de Kanlaan waar de eerste hindernissen waren opgebouwd. Daarna werd snel de doorsteek gemaakt naar de bossen van boswachterij Staphorst. Door slim gebruik te maken van de eigen bestaande MTB-route en andere beschikbare paden was het parcoursbouwer Jan Compagner gelukt om een MTB-tocht te ontwerpen van 35 kilometer. Voor de diehards werd een uitstapje gemaakt naar IJhorst via de bossen van Landschap Overijssel en een tiental landeigenaren (waarvoor veel dank!) zodat voor hen de teller bij terugkomst op ruim 60 kilometer zou staan.

Mede door het zachte winterweer lag de route er geweldig bij en met een temperatuur van 4 graden onder een waterig zonnetje was het beste fietsweer wat kon worden gewenst.

Op de tocht door de mooie omgeving werden een tweetal pauzelocaties aangedaan waar de fietsers zich tegoed konden doen aan de nodige versnaperingen zoals warme bouillon, krentenbollen, energierepen, bananen enz. Hier werd veel gebruik van gemaakt en mede door de zeer grote deelname, ruim 400 deelnemers meer dan verwacht, was de organisatie genoodzaakt enkele lokale supermarkten te bezoeken voor inkopen van extra voorraad.

De deelnemers hebben hier niets van gemerkt en het enthousiasme, verbazing en lovende woorden over het parcours waren overal te horen.

Voor een enkeling was er materiaalpech, maar door de goede service op de route en op de pauze locaties van evenementsponsor Meesters Tweewielers uit Staphorst heeft nagenoeg iedereen zijn tocht kunnen volbrengen. De aanwezige EHBO’ers van het team uit Staphorst hebben enkele kleine wondjes mogen verzorgen maar verder dan een gekreukt ego na een valpartij kwam het niet. Eén onfortuinlijke fietser heeft wellicht een sleutelbeenreuk na een ongelukkige buiteling, hij is goed verzorgd en samen met zijn fiets thuisgebracht door de organisatie. De komende week zal door de vereniging hier nog aandacht aan geschonken worden.

Bij terugkomst bij de sporthal in Staphorst troffen we een glunderende Gerard Knol, bestuurslid en verantwoordelijk voor de MTB-afdeling. Samen met zijn team van ruim 75 vrijwilligers was het gelukt de verwachtingen meer dan te overtreffen. Succes zit in de voorbereiding wist Gerard en mede door de gedetailleerde draaiboeken en gemaakte afspraken vooraf wist iedereen wat er verwacht werd. Dit zorgde voor rust en een geoliede machine waarbij Gerard vanuit zijn hoofdkwartier in de sporthal zijn team als een veldmaarschalk aanstuurde.

 Aan het einde van de dag toen alle rommel van het parcours was afgevoerd, de routepijlen weer veilig in de voorraadschuur waren opgeruimd en alles weer in originele staat was teruggebracht troffen alle vrijwilligers elkaar voor een welverdiende borrel in de sporthal. Tevredenheid en trots alom dat het gelukt was om meer dan 850 fietsers een geweldige dag te bezorgen en het clubrecord qua deelnemers met ruim 250 deelnemers te verbeteren. Een totaal onverwachte record deelname droeg bij aan een bijna euforische stemming. Aan de bar werd teruggeblikt met mooie en soms sterke verhalen en verbeterpunten met elkaar gedeeld voor de 10e editie die volgend jaar januari op de agenda staat. Laten we hopen dat het weer de vrijwilligers van de WTC Staphorst-Rouveen dan wederom gunstig gezind zal zijn, aan het enthousiasme en voorbereiding zal het in elk geval niet liggen. Vandaag hebben we weer een kijkje in de keuken gehad van de gemeenschapszin van een dorp als Staphorst. De deelnemers kwamen vanuit heel Nederland naar het dorp, hebben genoten en zich de ogen uitgekeken hoe mooi we het hier samen voor elkaar maken. Niet zeuren maar samen de schouders er onder zetten en iets moois zo niet geweldigs neerzetten en presteren. Petje af en we kijken nu al uit naar volgend jaar januari.     

De foto's van fotograaf Geert Kleis zijn te bekijken en te downloaden via https://www.oypo.nl/48E2AB750D6B23E2