WTC lid Piet van Lente is naar Curacao geweest en vertelt over zijn belevenissen met een ATB op dat prachtige eiland.

 

Lekker er tussenuit vanuit het toch koude en onstuimige Nederlandse klimaat. De schaatsen nog maar net onder vandaan na een paar mooie tochten op het barstige ijs nabij Belt-Schutsloot en Giethoorn te hebben gereden, toch maar in het vet gezet.

Koffers gepakt, korte fietsbroek en dito WTC shirt in de koffer gepakt op naar 9 dagen Curaçao. We hebben wel pech, het is nu winter: 29 graden i.p.v. 31! , moeten we hier niet aan denken, pfffffff…

Na een aantal dagen van het eiland genoten te hebben bij de receptie van ons mooie resort aan de Jan Thiel baai een mountainbike gehuurd met exotische kleuren en evenzo aansprekende tekst Nu is het eiland voor het toerfietsen niet echt geschikt vanwege de vaak voor de auto goed begaanbare wegen met hier en daar een omgekeerd mollebultje, maar met een mountainbike goed te doen. Helmpje op, bidon met kraanwater! mee en aanspannen die kuiten. Via de weg van de Jan Thiel baai op weg naar de Caracasbaai met het mooi bovenop een rots gelegen Quarantainehuis. Mooi uitzicht en pittige klimmetjes ook al ligt er een mooi asfaltweggetje over de rotsachtige kust richting het Spaanse Water. Hieraan zijn de mooiste woningen van het eiland te vinden die toch ook nog € 1 miljoen euro kosten. Het stikt er dan ook van de beveiliging, camera’s en grote honden. Gelukkig voor mij als fietser blijven ze achter het grote hek. Ondanks dat het rond een uur of 10 ’s morgens is doet de koperen ploert ook in de ‘corsowse’ winter aardig z’n werk en het is dan ook behoorlijk heet, zeker wanneer het verfrissende windje even wegvalt. Onderweg kom ik twee vriendelijke Duitsers tegen die ook op de mountainbike het eiland aan het verkennen zijn. De mogelijke routes in de nabijheid even besproken te hebben spannen we de ketting weer en gaan verder weer klimmend omhoog. Afdalend door de smalle paadjes is het constante geritsel in het struikgewas en vliegt er van alles door de dorre bladeren. Al gauw kom je erachter dat het hier echt wemelt van de hagedissen, die alle zeilen moeten bijzetten om niet onder het moordende voorwiel van mijn ijzeren ros te geraken. Gelukkig zijn deze jongens supersnel en ontspringen ze de dans, als je dan een slome grote leguaan onder je voorwiel krijgt loop je grote kans over de kop in de dorenstruiken te belanden. Onder het geluid van de wilde parkieten die over mijn hoofd scheren fiets ik verder in de hitte smachtend naar het einde van de klim. Na een steile afdaling over het losse gravel en door geulsporen van stromend water kom ik bij het heldere water van de Caribische zee. Ik onwaar 1 auto en zie onder een boom de bestuurder op een bankje onder een boom liggen z’n nacht nog een stukje verlengen. Het blijkt een taxatiechauffeur te zijn die z’n lunchpakket in de boom heeft gehangen voordat de hagedissen een voortijdig einde aan z’n welverdiende lunch maken. Op het afgelegen strand ontwaar ik de twee klanten die met hun duikuitrusting de geweldige onderwaterwereld willen gaan bekijken. Terugkijkend op bijna elke dag dat ik met mijn snorkel ook een glimp hiervan heb mogen opvangen en de hete zon voelend op mijn Nederlandse huidje, zou ik zo wel een duik in het verkoelende heldere water willen nemen.

Terugfietsend richting Caracasbaai heb ik mijn bidon leeg en een paar vriendelijke dames die een nieuw toiletgebouw beheren zonder dat er volgens mij gebruik van gemaakt wordt, staan mij toe mijn bidon weer met lekker koud kraanwater te vullen.

Teruggekomen bij het resort een uurtje !! uitzweten, maar je blijft zweten en drinken! En nadien een heerlijke duik in het aanlokkelijke zwembad genomen. Naast het resort ook nog een mooi bergpad richting een meer met zoutvlaktes en waar de wilde flamingo’s foerageren, een mooi schouwspel maar wel op de rotsachtige ondergrond blijven letten om niet tegen de stekelige planten en struiken te vallen.

Op het eiland zijn nog meer fietsroutes mogelijk, zie ook wannabike.com

Mooie belevenis en voor herhaling vatbaar, eerst deze zomer met auto en fietsendrager maar richting de Spaanse rotskust met MTB en toerfiets.

Groet Piet van Lente