Met behulp van vele vrijwilligers en bedrijven is de MTB-route van Staphorst twee singletracks rijker. Door de beperkingen die de coronacrisis met zich meebrengt kon er telkens in kleine groepjes gewerkt worden, waardoor de werkzaamheden langer duurde dan voorzien.

Het doel van de aanleg van de nieuwe singletracks is het veiliger en tegelijk uitdagender maken van de MTB-route. Uitdagender omdat de nieuwe tracks voorzien zijn van pittige klimmetjes, secties met boomstammen en zogenaamde ‘drops’. De mountainbikers worden maximaal uitgedaagd in hun uithoudingsvermogen en stuurmanskunsten. Bij de moeilijkste secties hebben de mountainbikers twee keuzes: de moeilijke of de makkelijke variant. Op deze manier kan iedereen, ongeacht zijn of haar ervaring de route veilig fietsen.
Veiligheid

20201220 WTC MTB kikkerpad 6920201220 WTC MTB kikkerpad 149

Daarnaast is er veel aandacht besteed aan het veiliger maken van de route. Zo zijn er vier oversteken met wegen en fietspaden verdwenen en wordt er minder gebruik gemaakt van zandpaden. De aanpassing van de route zorgt er dus voor dat er minder contact is met andere gebruikers van het bos. Iets dat voor de WTC Staphorst-Rouveen met het ontwerp van de route hoog op het wensenlijstje stond, omdat tijdens de coronacrisis heel veel mensen het mountainbiken hebben ontdekt. WTC Staphorst-Rouveen wil, als gastheer van de route, er daarom ook alles aan doen dat iedere gebruiker van het bos op een prettige en ongestoorde manier kan genieten van het bos.

Voor de veiligheid is bij het fietsen een helm verplicht. En voor de sfeer is het bij het passeren van andere gebruikers van het bos de gewoonte om elkaar de ruimte te gunnen, elkaar te groeten en snelheid te minderen.

20201220 WTC MTB kikkerpad 15720201220 WTC MTB kikkerpad 24

20201220 WTC MTB kikkerpad 177