Zonnige temperaturen tijdens ATB-clinic.

De ATB-commissie van de WTC had voor de leden een ATB-clinic georganiseerd. Zaterdagmorgen onder perfecte weersomstandigheden werd er al vroeg vertrokken met de bus van B+B vol met fietsen naar Havelte. Daar aangekomen werd er kennis gemaakt met Jelmer Jubbega (Nederlands kampioen mountainbiken junioren) en Martijn de Munnik deze mannen waren de instructeurs voor deze clinic. Ze vertelden dat er deze morgen allerlei oefeningen zouden plaats vinden om de behendigheid op de ATB proberen te verbeteren wat ook de veiligheid weer ten goede komt.

 

Op een rustig gedeelte in het Havelter bos werd begonnen met het zo hard mogelijk remmen op de fiets om dan te proberen alles goed in balans te houden. Dus de ene keer zo hard mogelijk voor remmen, dan weer alleen de achterrem gebruiken en dan weer beide remmen in knijpen. Je kon goed merken dat op een gegeven moment de ondergrond los zand werd en dat het dan moeilijker werd om de ATB onder controle te houden. Af en toe was er dan ook een deelnemer die er even bij ging liggen, maar gelukkig liep alles goed af. Ook was er een oefening waarbij de deelnemers over enkele obstakels moest springen in dit geval waren het hele dikke boomstronken. De volgende oefening was om zo langzaam mogelijk te fietsen tussen 2 bidons die ongeveer 25 meter uit elkaar stonden. Dus staan op de fiets, rem af en toe in knijpen en proberen om alles goed in balans te houden. De winnaar was Roelof Compagner (voorzitter WTC).

In een korte pauze vond de versnapering die was aanboden door Smit Welding Technolgy gretig aftrek en werd er na de rust koers gezet naar de ATB-route. Nu werd het geleerde in de praktijk gebracht en er werd begonnen met een tijdrit over het heuvelachtige gedeelte van de route. Na dat iedereen dit gedeelte van de baan goed kende werd er als afsluiting een echte wedstrijd gehouden. Egbert Tuin was de snelste en dus de winnaar gevolgd door Klaas Mulder. Snelste dame was Henriët Kooiker. Ook was er nog de gelegenheid om een 29-er ATB van Renell Bikes uit Meppel te testen. De trend op dit moment is een mountainbike met grote wielen. Moe maar voldaan werd er in het begin van de middag afscheid genomen van Jelmer en Martijn, iedereen was enthousiast over hetgene wat er geleerd was en is het zekere voor herhaling vatbaar.

De deelnemers en instructeurs