De Munnikenweek stond donderdagavond geheel in het teken van de Wielerronde van Rouveen. Coureurs van verschillende niveaus namen het daarbij tegen elkaar op, in een klassiek ‘rondje om de kerk’. De overwinning in de A-klasse was uiteindelijk een prooi voor Chiel Smit. Het gevarieerde parcours leende zich voor een mooi en sportief gevecht en de wind maakte de wedstrijden nog een beetje zwaarder.

Om 18.15 uur namen de jonge wielrenners het allereerst tegen elkaar op, in de C-, D- en E-klasse. De jeugdige talenten, die veel lokale wielerverenigingen in de omgeving vertegenwoordigden, maakten er een mooie sportieve strijd van. In de E-klasse won Roan van der Meulen, vóór Vince Hooikammer en Lisa Willering. In de D-klasse ging Tristan Luchies er met de winst vandoor. Seth van der Sluis werd 2de en Rinze Vahl maakte het podium compleet. De wedstrijd in de C-klasse werd gewonnen door Jaylinn Brakke. Vincent Akkerman en Mats Egberts kwamen respectievelijk als de nummers 2 en 3 over de finish.

Om 19.00 uur klonk het startschot voor de A- en B-klasse. In deze wedstrijden namen veelal ervaren senioren het tegen elkaar op, maar ook oudere jeugdrenners mengden zich in de strijd. In de B-klasse gingen de renners ambitieus van start. Al na een paar honderd meter lag de snelheid tegen de zestig kilometer per uur. De snelheid bleef voortdurend hoog. Soms reden kopgroepjes weg, maar ze werden telkens weer teruggepakt door het peloton. Pas op drie ronden voor het einde werd de beslissende slag geslagen en reed een kopgroep van tien renners weg. Zij mochten uiteindelijk ook sprinten voor het podium. ‘Thuisrijder’ Ferdinand Tuin legde beslag op de derde plaats, Ferry van de Vegt werd tweede en Tiem Westerbeke mocht de hoogste podiumtrede bestijgen.

De wedstrijd van de A-klasse kende een heel ander verloop. Halverwege de wedstrijd reed een sterke kopgroep van acht renners weg. Daarin werd goed samengewerkt en de voorsprong op het uitgedunde peloton groeide allengs. ‘Thuisrijder’ Albert Tuin maakte de sterkste indruk en leek op weg te zijn naar een mooie klassering, maar een lekke band gooide roet in het eten. De zeven overgebleven renners gingen samen de finale in. Uiteindelijk won Chiel Smit. Werner Vos uit Staphorst werd tweede en Maarten Vierhout legde beslag op de derde plaats.

Lokale helden

Nieuw dit jaar waren prijzen voor de lokale helden. Deze prijzen gingen naar de snelste renner in de A-klasse en de snelste renner in de B-klasse uit de gemeente Staphorst. Werner Vos en Ferdinand Tuin mochten daardoor voor een tweede keer op het podium plaatsnemen, om als beste lokale renners hun prijs in ontvangst te nemen.

📸 Geert Kleis

Bekijk alle foto’s via www.geertkleisfotografie.nl/projecten/